Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Faglige artikler
Debat i Diamanten

Kom og vær med, når Det Danske Kriminalakademi holder debatarrangement om krimien i Den sorte Diamant den 19. januar 2015. Læs mere her.

 

 

 
Mindeord om Flemming Jarlskov

Flemming Jarlskov, tidligere formand for Det Danske Kriminalakademi, døde pludseligt i december 2014, 67 år gammel. Akademiets nuværende formand, Martin Jensen, har skrevet følgende mindeord.

 

Han virkede forsoren, når han med et stille smil og den evige hat på hovedet gik rundt på krimimessen og faldt i snak så her, så der.

Men man skulle ikke tage fejl. Bag det joviale ydre gemte sig en mand, der havde skarpe og præcise meninger, også om krimien, hvilket blandt andet kommer til udtryk i dette citat fra et interview i Kristeligt Dagblad fra 2005: ”Det er jo spændende, hvad en morder føler. Hvad motivet til hans gerning er, og hvordan han kan forklare det for sig selv. Alle mennesker kender den primitive hævnfølelse, mens skyldfølelsen indfinder sig, alt efter hvor man står. Det kan være, at andre synes, man burde føle skyld, men det er absolut ikke sikkert, at man gør det. Temaerne siger noget om os selv og det samspil, vi lever i med andre mennesker. I de sociale hierarkier, som er helt nødvendige for os som art, foregår der hele tiden magtkampe. Der er en enorm konkurrence om pladsen i hierarkiet, og vi opfatter selv de spil som uhyre sofistikerede og nuancerede, og derfor er vi meget interesserede i at afkode dem. Og det kan vi i krimien, hvor de bliver sat på spidsen.”

Her kommer den menneskekundskab til orde, som ingen forfatter med noget på hjerte kan undvære, for kender han ikke sig selv og sine medmennesker, og er han ikke villig til at skære ind til benet i sin afdækning af menneskenes dårskab, bliver hans bøger beskrivelser og ikke litteratur.

Men der er også mere på spil i citatet. Flemming fortæller, hvorfor krimien er en interessant genre, og hvorfor en stor del af hans eget forfatterskab består af kriminalromaner. I alt seks blev det til - alle med den småfede, lettere fordrukne Carl Koch, der bevæger sig rundt i en verden af middelmådighed. Men under overfladen hersker alt andet end det middelmådige, her ligger fortrængningerne dybt og hemmeligheder fører til ugerninger. For, som Flemming udtrykte det i det citerede: ”Det kan vi i krimien”.

Ud over at være forfatter var Flemming i ni år formand for Det danske Kriminalakademi og vi, hans kolleger, vil savne ham i arbejdet fremover.

Og skønt mange læsere vil mene, vi har ord nok til dagligt brug, griber vi i dag tilbage til de fornemste ord, der kan ledsage et menneske på den sidste rejse:

Ære være Flemmings minde.                            

 
Glasnøglen 2014 til Norge

Glasnøglen 2014 til Norge

Det Skandinaviske Kriminalselskab, SKS, har netop kåret vinderen af årets Glasnøgle.

Det er nordmanden Gard Sveen, der med "Den siste pilegrimen" får prisen for årets bedste skandinaviske krimi.

 

Romanen er Sveens debutroman, og er dermed den første i en planlagt serie om Tommy Bergmann, som forsøger at skabe en forbindelse mellem et mord fra sommeren 2003 og et skeletfund fra anden verdenskrig.

Han har ikke blot vundet Glasnøglen som debutant – han vandt også Rivertonprisen 2014. Han er dermed den første debutant som tildeles begge disse priser siden Jo Nesbø i 1998.

Gard Sveen (f. 1969) er seniorrådgiver i det norske forsvarsministerium.

De andre nominerede til årets Glasnøgle var:

Simon Pasternak (Danmark)

Reijo Mäki: Sherrifi (Finland)

Christoffer Carlsson: (Sverige)

(Island havde ingen kandidat i år)

 

Tillykke til Gaard Sveen!

 
Elmore Leonard er død

Den amerikanske krimiforfatter Elmore Leonard er død, 87 år gammel.

Leonard blev født i 1925, og han udgav sin første roman, The Bounty Hunters, i 1953. Siden er det blevet til i alt 45 romaner, samt noveller og filmmanuskripter. I følge venner og familie var han godt i gang med sin 46. roman, da han i starten af august fik et slagtilfælde.

Flere af Elmore Leonards bøger er filmatiserede, mest kendt er måske Get Shorty og Rum Punch, der blev filmatiseret som Jackie Brown.

Gennem årene modtog Elmore Leonard en lang række af krimipriser, såvel Edgar-prisen (1984) som Martin Beck-Award (1985) og senest The Cartier Diamond Dagger (2006) for "livslangt arbnejde af særlig høj kvalitet."

 

 
Ny bog om Arne Dahl

Peter Kierkegaard har skrevet en bog om den svenske krimiforfatter Arne Dahl.

blues for folkhemmet

 

Blues for Folkhemmet forsøger på den ene side ydmygt at analysere ét udsøgt eksemplar fra den blomstrende (post)moderne svenske politikrimi, Arne Dahls Europa Blues (2001). På den anden side hævder den ubeskedent analysen som værende eksemplarisk for hele krimigenren.
Bogen redegør først bredt for den plot-teori, der har udfoldet sig omkring den typiske krimi. Derefter følger en meget nøje nærlæsning af romanens konkrete plot-udfoldelse. Endelig – og ikke mindst – udredes Europa Blues’ eksistentielt anfægtede livtag med Milleniumskiftets neoliberalt-globale strømninger, strømninger som (også) kriminelt truer med at oversvømme et stadigvæk traditionelt velfærdssamfund – det som svenskerne kalder Folkhemmet.
Undervejs overvejes Arne Dahls æstetiske strategier til at overkomme disse komplekse sammenhænge, ikke mindst hans genrehistorisk bevidste investering i politigruppens kollektivitet og empatisk-inspiratoriske kraft. I forlængelse af Dahls kunstneriske fornyelse af politikrimien munder bogen ud i det store spørgsmål: Kan krimien faktisk række ud efter tragedien?
Bogen afrundes med et fyldigt mail-interview med Arne Dahl, som placerer Europa Blues centralt i Dahls store og stadig voksende værk.
I den akademiske fagfællevurdering hedder det: ”Dette er en interessant og lettilgængelig bog, som både udviser stor litteraturvidenskabelig kundskab og kompetence, såvel som pædagogisk formidlingskompetence hos forfatteren. Desuden udgør den et udmærket eksempel på nærlæsningens praksis og en anvendelse af berettertekniske elementer på en måde, som er værdifuld for universitetsstuderende.”
Bogen henvender sig til studerende inden for dansk-og litteraturfagene, til undervisere i uddannelsessektoren og til alle, der er interesserede i hvad der gør et krimiplot godt.

Bogen er en del af serien "Studier i krimi og kriminaljournalistik", serien indeholder desuden:

Bogen koster 250 kroner og kan købes her.

 
<< Første < Forrige 1 2 3 Næste > Sidste >>

Side 2 af 3
      Klik her på genveje til gode krimilinks: