Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Faglige artikler
Krimidysten

Den 13. juni 2013 starter "Krimidysten"

 

”Krimidysten” er et initiativ af Krimifan.dk (en del af forlaget People’sPress) og SAXO.com, hvor de tre krimiforfattere Inger Wolf, Michael Lycke og Jens Østergaard inviterer krimilæserne med ind i skriveværkstedet, hvor det er dem, der får lov til at bestemme gerningssted, mordvåben og offer.

Selve skriveværkstedet finder sted over fire dage fra den 13. til 17. juni. De tre forfattere mødes på Hovedbanegården i København om morgenen på førstedagen, hvor det bliver afsløret for dem, hvilket mordvåben, offer og gerningssted, læserne har valgt, de skal skrive om. Derefter tager de afsted mod det valgte gerningssted, hvor de bliver indkvarteret de næste fire dage for at skrive deres noveller.

Alle tre forfattere skriver hver deres novelle, men kun en af novellerne bliver udgivet – den der har fået flest stemmer af læserne. I første omgang som e-bog. Al brugerinddragelse foregår via facebook.dk/krimifan. Mandag den 17. juni bliver de tre forfatteres forslag offentliggjort, og læserne kan efterfølgende stemme om, hvilken novelle der skal udgives.

Læs mere på Krimifan.

 

 
Ny bog om historiske krimier

Gunhild Agger har udgivet bogen MORD TIL TIDEN - Forbrydelse, mord og mediekultur på Aalborg Universitetsforlag.
Historiske mord fascinerer os. Fortiden fungerer som spejl, og iscenesættelsen af mordene siger noget om vores moral og nationale identitet.
Der er fakta i fiktion som fx Camilla Läck-bergs Tyskerungen, Jo Nesbøs Rødhals, Maria Hellebergs Druknehuset og Jussi Adler-Olsens Journal 64. Men hvordan
benyttes fiktion i fakta, når mordene di-rekte tager udgangspunkt i virkelig heden, som det sker i fjernsynets historiske dokumentarudsendelser Danske mord og De 7 drab?
Spørgsmålet er, hvad sker der med histo-rien, når den formidles i kriminalistiske genrer, og med krimien, når den bliver historisk. Mord til tidensætter fokus på alliancen mellem forbrydelse, historie og mediekultur.
Bogen henvender sig til alle, der er interesserede i denne alliance og dens perspektiver, her under studerende og forskere inden for dansk-, medie-, historie- og litteraturfagene.

Bogen kan købes på www.forlag.aau.dk eller gennem din boghandler.

 

 
Festskrift til Gunhild Agger

 

 

Fingeraftryk – Studier i krimi og det kriminelle

 

 

Festskrift til Gunhild Agger

 

 

Jørgen Riber Christensen og Kim Toft Hansen (red.)

 

Aalborg Universitetsforlag har udgivet en antologi tilegnet professor, dr. phil Gunhild Agger. Agger har gennem de seneste fire årtier bidraget bredt og fokuseret til dansk, nordisk og international forskning i fiktion, medier og kultur. Senest har hun ledet et større forskningsprojekt inden for skandinavisk krimi og kriminaljournalistik. Antologien her fejrer Aggers livslange engagement i den humanistiske forskning.

 

Den akademiske fagfællebedømmer skrev om Fingeraftryk – Studier i krimi og det kriminelle:
Festskriftformatet byder i dette tilfælde på et meget velkomment bidrag til et forskningsområde, der i perspektiv af genstandsfeltets store udbredelse og popularitet i nogen grad har været under-teoretiseret eller som traditionelt har været overladt til behandlinger af mere journalistisk karakter. Festskriftet i sin helhed anviser frugtbare nye forskningsveje fra adskillige og særdeles lovende vinkler… Antologien vil, hvilket er meget ukarakteristisk for festskriftgenren, kunne læses som en helhed, som et samlet og samlende forskningsbidrag, hvis effekt for forskningsfeltet, og i en skandinavisk sammenhæng, burde kunne blive mærkbar.

Antologien indeholder følgende artikler:

 • Fingeraftrykket – det kriminelle som udtryk (Kim Toft Hansen og Jørgen Riber Christensen)
 • Mordet og maskinerne – Forceret vitalisme i Jensens Hjulet (Sune Agger og Katrine Højlund Bræmer)
 • Forbrydelsens relative element – Et kriminalistisk perspektiv på Katrine Marie Guldagers novellesamling Kilimanjaro (Louise Mønster)
 • At tale tysk som kriminel handling – Olsen-banden mellem ”lovlig” og ”ulovlig kriminalitet” (Ernst-Ullrich Pinkert)
 • The Shadow of Grey – Lars von Trier’s Element of Crime (Steen Christiansen)
 • Kulturarvsbrugeren og den museumsbesøgende som detektiv (Jens F. Jensen)
 • Dæmoniserede destinationer – Morderisk plot på Højris Slot og blodsporsturisme i Ystad (Anne Marit Waade)
 • Walk on the wild side – På sporet af alternativ mediekritisk kriminaljournalistik (Ulrik Lehrmann)
 • Globalisering og medborgerskab – Teorien om alt, krimi og global eksistentialisme (Kim Toft Hansen)
 • At finde en form til sin vrede – Arne Dahls store finale – 10 år med A-gruppen (Peter Kirkegaard)
 • Astrid Lindgren for voksne – Stieg Larssons Kalle Blomkvist (Karen Klitgaard Povlsen)
 • Ambivalente fiktioner – Vold, den svenske uro og Henning Mankell (Kim Toft Hansen)
 • Forbrydelsen, realismen og romanen (Anker Gemzøe)
 • Convergence of Place and Plot – Investigating the Anatomy of the Crime Scene (Kjetil Sandvik)
 • A Short Film about Killing – Debates on Death Penalty in Socialist Poland (Dorota Ostrowska)
 • Jonathan Lethem’s Motherless Brooklyn – Tourette’s Syndrome and the Postmodern Condition, or Detecting Jewishness (Bent Sørensen)
 • Crime and Philosophy – Tibor Fischer’s The Thought Gang (Jens Kirk)
 • The Wire og krimfortellingens nye serialitet (Anne Gjelsvik)
 • Watching the Detectives (Martin Knakkergaard)
 • Conan Doyle’s “The Adventure of the Six Napoleons” and the Mechanical Reproduction of the Sherlock Holmes Formula (Jørgen Riber Christense
 
Harry Holes yndlingsbar

Jesper Stein Larsen har mødt Jo Nesbø på Harry Holes yndlingsbar i Oslo. Tryk HER og læs

 

 
Hug i tastaturet

For at få noget at fylde på "faglige artikler" har jeg til en start lånt fra krimisiden (find link nedenfor), men det er rigtig nok meningen, at denne hjemmesides brugere selv skal supplere - med artikler, som de selv har skrevet eller med henvisninger og link til artikler, som de har fundet. Send kort resume og link til: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.

 

Krimisidens artikler: klik her

 
<< Første < Forrige 1 2 3 Næste > Sidste >>

Side 3 af 3
      Klik her på genveje til gode krimilinks: