Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Henning Mankell er død

Den svenske krimiforfatter Henning Mankell er død, 67 år. Kriminalakademiets formand, Martin Jensen, har skrevet følgende mindeord.

 

Henning Mankell er ikke uventet bukket under for den kræftsygdom, som han ganske åbent har fortalt sine læsere om, siden han blev diagnosticeret for to år siden.

Mankell, der var søn af en dommer fra Dalarna, fik interessen for forbrydelser og retfærdighedens mange vildveje fra barndommens naboskab med domhuset, men inden han forsøgte sig som forfatter havde han som andre svenske forfattere før ham tilbragt år til søs og i det Afrika, hvor han fandt sit andet hjem. Da han i slutningen af 1980erne vendte hjem til Sverige, men dog stadig med halvårlige ophold i Mozambique, så han et andet land, end det han forlod, et land, han skildrer i de elleve samfundskritiske kriminalromaner, der alle har Kurt Wallander som hovedperson og omdrejningspunkt. Med romanerne om den lettere misogyne, alkoholiske og ensomme politimand satte Mankell fokus på den idylliske østskånske by Ystad, som mange danskere er kørt igennem på vej til bornholmerfærgen. Her i byen afdækker Wallander ikke blot mere eller mindre rå forbrydelser, men også et nedsmeltende svensk velfærdssamfund. 

Mankell tjente penge på sine bøger og dertil hørende filmatiseringer, mange penge endda, men han forlod aldrig sit solidariske og socialistiske ståsted, og donerede årlig millioner til filantropiske projekter overalt, hvor han så mennesker i nød. Han nøjedes imidlertid ikke med passivt at give penge, men satte sig selv ind, når han følte, det var nødvendigt. Således var han om bord på et af de skibe, som i maj 2010 søgte at bryde den israelske blokade af Gaza-striben, men som bordedes af den israelske hær.

Som forfatter eminent, som menneske helstøbt.

Ære være hans minde.

 
      Klik her på genveje til gode krimilinks: