Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Mindeord om Flemming Jarlskov

Flemming Jarlskov, tidligere formand for Det Danske Kriminalakademi, døde pludseligt i december 2014, 67 år gammel. Akademiets nuværende formand, Martin Jensen, har skrevet følgende mindeord.

 

Han virkede forsoren, når han med et stille smil og den evige hat på hovedet gik rundt på krimimessen og faldt i snak så her, så der.

Men man skulle ikke tage fejl. Bag det joviale ydre gemte sig en mand, der havde skarpe og præcise meninger, også om krimien, hvilket blandt andet kommer til udtryk i dette citat fra et interview i Kristeligt Dagblad fra 2005: ”Det er jo spændende, hvad en morder føler. Hvad motivet til hans gerning er, og hvordan han kan forklare det for sig selv. Alle mennesker kender den primitive hævnfølelse, mens skyldfølelsen indfinder sig, alt efter hvor man står. Det kan være, at andre synes, man burde føle skyld, men det er absolut ikke sikkert, at man gør det. Temaerne siger noget om os selv og det samspil, vi lever i med andre mennesker. I de sociale hierarkier, som er helt nødvendige for os som art, foregår der hele tiden magtkampe. Der er en enorm konkurrence om pladsen i hierarkiet, og vi opfatter selv de spil som uhyre sofistikerede og nuancerede, og derfor er vi meget interesserede i at afkode dem. Og det kan vi i krimien, hvor de bliver sat på spidsen.”

Her kommer den menneskekundskab til orde, som ingen forfatter med noget på hjerte kan undvære, for kender han ikke sig selv og sine medmennesker, og er han ikke villig til at skære ind til benet i sin afdækning af menneskenes dårskab, bliver hans bøger beskrivelser og ikke litteratur.

Men der er også mere på spil i citatet. Flemming fortæller, hvorfor krimien er en interessant genre, og hvorfor en stor del af hans eget forfatterskab består af kriminalromaner. I alt seks blev det til - alle med den småfede, lettere fordrukne Carl Koch, der bevæger sig rundt i en verden af middelmådighed. Men under overfladen hersker alt andet end det middelmådige, her ligger fortrængningerne dybt og hemmeligheder fører til ugerninger. For, som Flemming udtrykte det i det citerede: ”Det kan vi i krimien”.

Ud over at være forfatter var Flemming i ni år formand for Det danske Kriminalakademi og vi, hans kolleger, vil savne ham i arbejdet fremover.

Og skønt mange læsere vil mene, vi har ord nok til dagligt brug, griber vi i dag tilbage til de fornemste ord, der kan ledsage et menneske på den sidste rejse:

Ære være Flemmings minde.                            

 
      Klik her på genveje til gode krimilinks: