Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Ny bog om Arne Dahl

Peter Kierkegaard har skrevet en bog om den svenske krimiforfatter Arne Dahl.

blues for folkhemmet

 

Blues for Folkhemmet forsøger på den ene side ydmygt at analysere ét udsøgt eksemplar fra den blomstrende (post)moderne svenske politikrimi, Arne Dahls Europa Blues (2001). På den anden side hævder den ubeskedent analysen som værende eksemplarisk for hele krimigenren.
Bogen redegør først bredt for den plot-teori, der har udfoldet sig omkring den typiske krimi. Derefter følger en meget nøje nærlæsning af romanens konkrete plot-udfoldelse. Endelig – og ikke mindst – udredes Europa Blues’ eksistentielt anfægtede livtag med Milleniumskiftets neoliberalt-globale strømninger, strømninger som (også) kriminelt truer med at oversvømme et stadigvæk traditionelt velfærdssamfund – det som svenskerne kalder Folkhemmet.
Undervejs overvejes Arne Dahls æstetiske strategier til at overkomme disse komplekse sammenhænge, ikke mindst hans genrehistorisk bevidste investering i politigruppens kollektivitet og empatisk-inspiratoriske kraft. I forlængelse af Dahls kunstneriske fornyelse af politikrimien munder bogen ud i det store spørgsmål: Kan krimien faktisk række ud efter tragedien?
Bogen afrundes med et fyldigt mail-interview med Arne Dahl, som placerer Europa Blues centralt i Dahls store og stadig voksende værk.
I den akademiske fagfællevurdering hedder det: ”Dette er en interessant og lettilgængelig bog, som både udviser stor litteraturvidenskabelig kundskab og kompetence, såvel som pædagogisk formidlingskompetence hos forfatteren. Desuden udgør den et udmærket eksempel på nærlæsningens praksis og en anvendelse af berettertekniske elementer på en måde, som er værdifuld for universitetsstuderende.”
Bogen henvender sig til studerende inden for dansk-og litteraturfagene, til undervisere i uddannelsessektoren og til alle, der er interesserede i hvad der gør et krimiplot godt.

Bogen er en del af serien "Studier i krimi og kriminaljournalistik", serien indeholder desuden:

Bogen koster 250 kroner og kan købes her.

 
      Klik her på genveje til gode krimilinks: